Luni - Duminica 24/7h

(in sediul din Str. Ion Movila)

021 210 84 99

secretariat@paulescu.ro

Str.Ion Movila 5-7

Sector 2, Bucuresti

Istoric

Institutul Național de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”, aşa cum se numeşte in prezent, a fost creat in 11.03.1993 prin Ordinul Ministnilui Sănătății nr. 273, Prof. Dr. lulian Mincu, cu denumirea Institutul de Nutriție şi Boli Metabolice ”Prof. Dr. N. Paulescu”- unitate bugetară cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Sănătății, cu sediul in municipiul Bucureşti, are în structura sa organizatorică compartimente de cercetare ştiințifică medicală, secții clinice, ambulatorii şi laboratoare”.

Institutul are ca obiect de activitate asistența medicală de specialitate, alături de cercetarea ştiințifică medicală, învățământul medical de vârf, îndrumarea tehnică şi metodologică a rețelei de profil din țară, precum şi colaborarea in domeniul său cu instituții, persoane juridice şi fizice din țară şi din străinătate.

În fapt, această complexă unitate medicală a apărut ca idee in anul 1934 la spitalul Colțea din Bucureşti, odată cu înființarea de către Prof. Dr. I. Pavel, a compartimentului de diabet in Clinica Prof. Dr. I. Nanu-Muscel (echivalentul actual al Secțiilor Clinice ale Institutului), la care s-a adăugat, din 1942, Centrul Antidiabetic – unitatea ambulatorie, echivalentă cu cele trei unități ambulatorii ale Institutului, unități care funcționează ca anexe ale celor trei sedii cuprinse în structura Institutului.

Perioada de început a organizării Clinicii de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice aparține Prof. I. Pavel, care a dezvoltat atât Centrul Antidiabetic (1942-1967) cât şi Clinica de Diabet (1948- 1967), care, pentru scurt timp, a purtat numele de Clinică de Dietetică, apoi de Clinica de Nutriție şi Dietetică şi, in final, de Clinică de Nutriție şi Metabolism. Procesul a fost laborios şi dificil, întrucât apariția Centrului s-a facut în cea mai dramatică perioadă a istoriei modeme a României – in timpul celui de-a1 Doilea Război Mondial. La acea vreme, instituția avea, pe lângă Secția Clinică, secții de Dietetică şi de Medicină Experimentală.

Centrul Antidiabetic s-a mutat in mai multe rânduri in sedii improvizate, dar cu importante eforturi a reuşit nu numai să supraviețuiască, ci să se şi dezvolte. Instituția este unică prin bivalența ei (clinică/ambulator), fiind prima unitate medicală de profil din Europa şi un model pe care 1-au preluat ulterior multe alte țări. Unul din exemplele care onorează țara noastră este ce1 al Serviciului de Diabetologie de la Spitalul Hotel Dieu, înființat de Prof. Maurice Dérot (1901-1985) in anul 1957, după modelul românesc.

Din 1967, Prof. Dr. lulian Mincu a preluat conducerea Catedrei de Diabet a Facultății de Medicină din București. Înființarea Institutului in 1993, de către Prof. Dr. lulian Mincu, a facut posibile continuarea organizării şi respectiv consolidarea acestei discipline in țara noastră la nivelul la care suntem in prezent, cu o bună recunoaștere pretutindeni in lumea medicală.